top of page

Deel 7: Valpolicella

En door richting Veneto. We hebben een appartement in Sant’Ambrogio di Valpolicella gehuurd. Over het appartement valt niet veel te vertellen. Doen we dan ook maar niet. Het was fijn dat we even wat spullen konden wassen.

Als eerste zijn we wijn wezen proeven bij Davide van Azienda Agricola Meroni in Sant’Ambrogio di Valpolicella zelf. We hebben de “Sengia” Valpolicella Doc Classico 2020, de “Il Velluto’ Doc Classico Valpolicella 2015, de “Il Velluto” Amarone del Valpolicella Docg Classico 2013 en de “Il Velluto” Recioto della Valpolicella Docs Classico 2016 geproefd. De Doc Classico Valpolicella 2015 beviel ons het meest vanwege de volle afdronk. De Amarone vonden we te strak en bevestigde ons dat we echt niet alle Amarone lekker vinden.

We hadden wel een aha momentje bij dit bezoek wat we graag delen: Valpolicella moet minimaal 1 jaar en de Amarone minimaal 3 jaar op hout hebben gelegen voor ze op fles gebotteld mogen worden. Vaak stellen de wijnmakers het liggen op hout nog wat langer uit. Bij Meroni ligt de Amarone minimaal 5 jaar op hout.

De tweede proeverij vond plaats bij Corte Bravi. De kersenpluk werd onderbroken om ons binnen te laten en mee te nemen door alle wijnen die Andrea Brunelli maakt.

Wij worden enorm blij van zijn DOC Valpolicella Classico, heerlijk vol van smaak, lekker rood fruit als pruimen en zwarte bessen, maar vooral zachte tannines. En hetzelfde geldt eigenlijk voor zijn Amarone Valpolicella della Classico, zacht zoals wij een Amarone echt lekker vinden. De Timido, de witte wijn van Rondinella en Molinara druiven, hebben we mee naar huis genomen. Hier willen we echt van weten of deze thuis nog net zo lekker smaakt als in Valpolicella. We konden hier niet vertrekken voordat we kennis hadden gemaakt met de labrador Raja en het varken Pascal, 2 dikke vrienden in de wijngaard, en een paar handen vol kersen zo van de boom.

De volgende stop was Azienda Agricola Spada in San Pietro in Cariano. We hebben de auto onder een pergola van wijnranken (zodat de druiven goed beschermd blijven tegen teveel hitte van de zon) gezet, waar zo’n pergola al niet handig voor is. We kregen een mooie en duidelijke rondleiding en proeverij. Een aantal wijnen van Spada zijn in Nederland te koop bij Henri Bloem, zoals de Valpolicella Ripasso, 2 jaar op hout gerijpt, mooie tonen van aardbei en rood fruit en de Amarone Firmus 2017, mooi rood fruit, zacht met een enigszins droge afdronk en alhoewel deze ook nog wel even kan blijven liggen kan deze ook direct gedronken worden. De Verona Garganega (100% Soave) is een fruitig en frisse wijn waar een hint van amandel in te ruiken is, maar je het qua bitter niet echt proeft. De leukste wijn in het assortiment, al was het alleen maar om het verhaal, vinden wij El Cengio Rosso Verona IGT. Een wijn die naar de oprichter van de Azienda genoemd is om hem te eren voor al wat hij neergezet heeft. Hij heet eigenlijk Nick, maar zijn bijnaam is El Cencio. De wijn proeft naar zoet fruit, hint van banaan en vanille met een mooie droge afdronk.


Ben je in Valpolicella en wil je een mooi lunchadres? Rij dan eens naar Country house Dalla Caterina, 37022 Cavalo/Verona. Een mooie rit ernaar toe over smalle wegen door het prachtige Valpolicella landschap. Je start met een tafel vol met appetizers, een karaf water en een fles wijn. De appetizers worden opgevolgd door een hoofdgerecht, kaasplank en desserts. Dat alles in een mooie landelijke atmosfeer met een idem uitzicht.
Recente blogposts

Alles weergeven

Wijnproeverij

Bij het jubileumfeest van La Petite Coifeuse, bleken er veel meer inschrijvingen voor de wijnproeverij te zijn dan er uitgenodigd konden worden. Op 1 juni a.s., van 15.00 - 17.00 uur, geven wij de mog

Comments


bottom of page