top of page

Deel 5: rust in Rust

Het vervolg van de wijnroute in Oostenrijk was het plaatsje Rust. De plaats waar je Weinakademieker kan worden, maar dat blijft voor ons een droom. Ook de plaats waar ooievaars en masse neerstrijken, op bijna iedere schoorsteen is wel een nest.

Voor ons de plek waar we de Gruner Veltliner op een andere wijze dan uit Wachau kunnen proeven. We hebben bij Pension Kral een kamer gehuurd. Steffanus Kral maakt ook weer zijn eigen wijnen, dus we zitten weer dicht bij het vuur.

Zijn Gruner Veltliner is droog, bloemig en doet qua aroma aan de Sauvignon Blanc denken. Houden we van, dus je raadt het al: een toppertje vinden wij! De Chardonnay heeft ook in dit gebied wat hout nodig om nog enigszins tot smaak te komen. De Welschriesling is ook beschikbaar, hebben we maar gelijk mee genomen in onze proeverij: een lichte wijn, iets bloemig en fruitig in de afdronk. De Ausbruche hebben we niet geproefd. Bewaren we voor thuis.


Bij Weingut Feilen-Artinger kunnen we, gelukkig, een eiswein proeven. Een wijn die ze per ongeluk gemaakt hebben. De druiven waren niet goed genoeg om te oogsten en Kurt Feiler besloot in overleg met zijn tegenstribbelende vrouw, om te wachten tot de vorst over de druiven kwam, zodat ze eiswein konden maken. Jawel, 23 december 2021 was het zover. De controleur werd erbij geroepen(strenge wetgeving). Om 3 uur ’s nachts waren de druiven nog niet bevroren genoeg. Het duurde tot 5 uur ’s nachts voor de controleur het sein ‘Frei’ gaf. Ze hebben onder grote tijdsdruk en in de kou de druiven geoogst en onmiddellijk bewerkt. Dit kon tot 8.15. Toen gaf de controleur aan dat ze moesten stoppen wilden ze kunnen vinifieren voor eiswein. Resultaat: een heerlijke zoete en tegelijk frissen eiswein, limited edition. Uiteraard hebben we een fles aangeschaft.

Daarnaast hebben we nog een paar ausbruch aangeschaft, zowel van Feilinger-Artinger als Kral. Gaan we op ons gemaak thuis nog eens doorproeven.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wijnproeverij

Bij het jubileumfeest van La Petite Coifeuse, bleken er veel meer inschrijvingen voor de wijnproeverij te zijn dan er uitgenodigd konden worden. Op 1 juni a.s., van 15.00 - 17.00 uur, geven wij de mog

Комментарии


bottom of page