top of page

Tonijnsalade met witte- & kidneybonen en babyspinazie

Voor 2 personen


Check je kast en anders moet je shoppenlijst

1/2 sinaasappel

2 theelepels dijonmosterd

5 eetlepels olijfolie

2 sjalotten

20 gram platte peterselie

1 pot witte bonen (uitgelekt 370 milliliter)

klein zakje babyspinazie


Makkelijke hebbedingetjes

Sinaasappelpers


Bereiden

1. Pers de sinaasappel.

2. Meng de sinaasappelsap, mosterd en olie in een kom tot een dressing.

3. Snij de sjalotten en peterselie fijn.

4. Roer deze door de dressing.

5. Snij de steelaanzet van de paprika's en verwijder de zaadlijsten.

6. Snij de paprika in vieren en vervolgens in dunne reepjes.

7. Meng de dressing met de paprika, spinazie, bonen en tonijn.

8. Breng op smaak met zout en peper.


Verhaal voor tijdens het wachten

Weet je dat tonijn een verzamelnaam is van verschillende vissen die in de zee zwemmen en dat er meer dan 40 tonijn soorten bestaan? Tonijn wijkt af van de andere vissen door de kleur van het vlees. Deze is bij tonijn rood, waar de andere vissen wit vlees hebben.

Het eten van tonijn kent veel voordelen:

- Het bevat weinig vet en is een mooie bron van eiwitten. Daarnaast bevat het ook nog belangrijke aminozuren die je spieren nodig hebben om te kunnen groeien en bevat het kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten die ons lichaam voor zien van energie. Dit maakt tonijn tot een super aanvulling op het eetpatroon van sporters!

- Alhoewel minder dan in andere vette vissen als haring en makreel, bevat tonijn ook Omega 3 vetzuren. Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. En weet je wat Omega 3 ook kan doen? Het kan een positief effect hebben op de aanmaak van serotonine in je lichaam je weet wel, het stofje wat je nodig hebt om vrolijk te worden.

- je krijgt echt een combi van vitamines en mineralen binnen als bijvoorbeeld vitamine B3 en vitamine A.

Tonijn in blik is zowel op waterbasis als op oliebasis te koop. Dan weet je ook gelijk dat de olievariant ietwat hoger in de calorieën zit dan de tonijn op waterbasis. Als je hier echt rekening mee wilt houden, olijfolie kent namelijk een hoog % onverzadigde vetten welke bewezen gezondheidsvoordelen in zich heeft, kun je voor de waterbasis tonijn kiezen.

Dan is er nog het kwik verhaal. Het is waar dat tonijn meer kwik in zich heeft dan menig andere vis, maar dat heeft meer met de grote van de vis te maken dan met het soort. Weet dus: hoe groter de vis, hoe hoger de hoeveelheid mogelijke kwik in de vis. Het lichaam van een gezonde man of vrouw is prima in staat zijn om de hoeveelheid kwik die je met een klein stukje eten binnen krijgt, af te weren en te verwerken.

Wij eten graag tonijn en het is absoluut een onderdeel in ons eetpatroon. Wanneer er echter zwangere dames, chronisch zieken of kleine kinderen binnen komen, zet ik het niet op tafel of met een duidelijke waarschuwing erbij, want dan is er geen zekerheid of, ook al is het maar minimaal, het kwik afgeweerd en verwerkt kan worden.

Al met al heeft dit gerecht alles in zich qua voedingsstoffen, want de bonen, spinazie en paprika hebben ook veel gezonde voordelen. Lekker voordat je 's avonds nog hardlopen, sportschool of training voor de boeg hebt!26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page