top of page

Manchego kaas met gekaramelliseerde ui

Check je kast en anders moet je shoppenlijst

(voor ongeveer 30 hapjes)

8 zilveruien (vers, niet uit een potje)

3 eetlepels olijfolie

1/2 eetlepel verse tijmblaadjes

zout

versgemalen peper

2 eetlepels honing

300 gram manchego kaas


Makkelijke hebbedingetjes

cocktailprikkers


Voorbereiden

1. Pel de uien, maar laat het kontje zitten.

2. Snij elke ui in 4 of 6 partjes, afhankelijk hoe groot de uien zijn.

3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de uienpartjes met de tijm in 5-8 min zachtjes gaar, keer de partjes regelmatig.

4. Strooi er zout en veel peper over.

5. Schep de honing erdoor en verwarm de uienpartjes nog 2-3 min tot ze licht kleuren.

6. Laat ze afkoelen.


Bereiden

7. Snij de manchego in 30 blokjes.

8. Steek aan elke cocktailprikker eerst een partje ui en dan een blokje manchego.

9. Zet de spiesjes op een platte schaal


Welke wijn


Verhaal voor tijdens het wachten

Als vinoloog moet je de wijnwereld goed blijven volgen. En een van de leukste dingen om te doen, is het organiseren van wijnproeverijen met bijbehorende lekkere hapjes. Toen we afgelopen juni op onze wijnreis door Italie reden, hebben we veel heerlijke wijnen van authentieke Italiaanse druiven gedronken. Wijnen die we niet zomaar in Nederland kunnen krijgen. Veel Italiaanse wijnhuizen zijn te klein om zich intensief met export bezig te houden, beter, want laat hun aandacht maar lekker naar het maken van wijn gaan. Wat ook niet meehelpt is dat de wijnboeren een naheffing van de fiscus kunnen krijgen als blijkt dat ze naar particulieren hebben verscheept. Daar zitten de wijnhuizen helemaal niet op te wachten. Gijs en Casper van Onwine zagen dit ook gebeuren en baalden dat ze hierdoor hun favoriete wijn pas konden drinken als ze dozen vol van hun vakantie adres mee terug namen naar Nederland. Ze hebben nu een methode gevonden dat ieder privé adres in Nederland rechtstreeks bij de wijnboer kunnen bestellen zonder dat een van de partijen daar financieel slechter van wordt. Super initiatief en een leuk concept om te ondersteunen met hapjes bij een proeverij. Dit werd dus een mooie samenwerking van Kookcoach DeBart, SpijsenWijn en On-wine.

Op een van de proeverijen hebben we een hapje van manchego kaas met gekaramelliseerde ui gemaakt. Er stond o.a. een Chardonnay: ‘Aurora’ Monferrato Bianco 2019 van het wijnhuis Uvamatris op tafel. Een lekkere frisse witte wijn, zonder hout, die in eerste instantie een wat vlakke afdronk had. Mijn verwachtingen waren hoog bij deze niet hout-gerijpte Chardonnay, maar ik merkte dat het me toch wat teleurstelde. Gelukkig heb ik nog een tweede proefpoging gewaagd met een stukje manchego kaas met de gekaramelliseerde ui en voila! In combinatie met het eten vlogen de smaakpallets van de Chardonnay open en kregen meer gelaagdheid, wat de wijn echt lekker maakte.

Het was weer eens een typisch lesje van: zeg niet te snel dat je een wijn niet zo lekker vindt, maar proef de wijn met wat eten.


Wil je ook eens een gezellige huiskamer proeverij bijwonen? Laat een bericht achter op de website en we nemen zsm contact met je op.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wijnproeverij

Bij het jubileumfeest van La Petite Coifeuse, bleken er veel meer inschrijvingen voor de wijnproeverij te zijn dan er uitgenodigd konden worden. Op 1 juni a.s., van 15.00 - 17.00 uur, geven wij de mog

Comments


bottom of page