top of page

St. Jakobsschelpen op de BBQ

Bijgewerkt op: 15 sep. 2020

Lekker recept uit de Smart BBQ van Julius Jaspers alleen maak ik graag gebruik van de reeds schoongemaakte coquilles

Voor 6 personen


Check je kast en anders moet je shoppen lijst

12 schoongemaakte coquilles

75 gram goede gezouten roomboter

75 milliliter zoute sojasaus

2 tenen knoflook

50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)

1 citroen

10 takjes platte peterselie


Makkelijke hebbedingetjes

aluminiumfolie


Voorbereiden

1. In de coquilles tref je een snijgleufje aan, waar het vlees los is gesneden van de schelp. Hier prop je een klontje boter in.

2. Leg de coquille op een schelp en leg er nog een klontje boter bovenop.

3. Dek af met een stuk aluminiumfolie en zet het koud weg. Doe dit met alle 12 de coquilles.

4. Maak een papje van de sojasaus met knoflook.

5. Pers de citroen.

6. Hak de peterselie fijn.

7. Rasp de Parmezaanse kaas indien je een heel stuk hebt gekocht.

Bereiden

8. Haal de schelpen minimaal een uur voor het grillen weer uit de koeling.

9. Schenk een halve theelepel soja-knoflook op de coquille en bedek het met een donslaagje parmezaanse kaas.

10. Zet de schelpen met coquilles een paar minuten direct op een medium gestookte barbecue (190 gr C) totdat ze beginnen te sputteren.

11.


Welke wijn?

Nadat we een aantal dagen in de Alsace hebben doorgebracht en veel Riesling en Gewurtztraminer hebben voorgeproefd, zijn we fan van bijvoorbeeld de Riesling Vin biologie van Domain Sylvie Spielmann of de AOC Alsace Le Secret de Francois van Domain de Louis Scherb, welke wijn ook een Riesling basis heeft.

Voor sommige mensen is de Riesling net te zoet, waardoor ze de combi met het eten niet optimaal kunnen proeven. Een neutralere, maar ook zeer goed passende wijn is Campuget 1753 Viognier.


Verhaaltje voor tijdens het wachten

Een paar jaar geleden hebben we een gasbarbecue aangeschaft met de belofte aan elkaar dat we deze wel voor meer gerechten dan alleen de hamburgers, speklappen en saté gaan gebruiken. Dat lukt ons aardig tot op heden. Ieder jaar gaan we weer een stapje verder. Qua Seafood hadden we tot voor kort nog niets met coquilles gemaakt. Het intrigeerde me wel toen ik het recept las. Mind you, ik haak ook af als ik zie dat ik de schelpen nog moet openen en de coquilles schoon moet maken. Ik kan veel vis schoonmaken, maar sommige handelingen moet je echt aan ervaren mensen overlaten en gebruik maken van het feit dat zij het graag voor je schoonmaken. Het lijkt misschien dat je er meer voor betaalt, maar als je het vlees niet goed schoongemaakt krijgt, heb je kans dat je veel lekkers weggooit en dat vind ik nog duurder!

Dus, een ideaal gerecht met coquilles gehaald bij de Sligro. Het originele recept geeft 1 coquille per persoon aan. Maar op 1 been kan je niet lopen en dan weet je net hoe lekker het is en stopt het al weer. Dus gewoon 2 op een schelp, past makkelijk! En ja, de schelpen houden het op de barbecue. Wij vonden dit namelijk best even spannend, voor ons gevoel zouden de schelpen klappen vanwege de hitte van de barbecue, maar nee.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page