top of page

Scheermessen met venkel

Voorgerecht voor 6 personen

Check je kasten en anders wordt het shoppen:

1 bos scheermessen (de schelpen dus he)

150 milliliter milde olijfolie

1/2 venkelknol met een paar groene takjes voor garnering

1 limoen

sap van 1 citroen


Makkelijke hebbedingetjes

Gietijzeren pan


Voorbereiden (kan paar uur van tevoren)

1. Meng koud water met veel zout (ca 3% zout = 30 gram per liter).

2. Spoel de scheermessen schoon en leg ze in het zoute water. Zet ze ruim een half uur koel weg, zodat ze zichzelf schoonspoelen en je zand in het water vindt.

3. Snij de halve venkelknol tot fijn brunoise (kleine stukjes), hou de kleine groen takjes apart, die gebruik je ter decoratie.

Bereiden (neem de tijd, want dat hebben de scheermessen nodig)

4. Schil de limoen dun (niet de schil raspen).

5. Verwarm de olijfolie met de venkel en de limoenschil en laat op een laag vuur een half uur konfijten.

6. Neem de scheermessen uit het zoute water.

7. Verhit de gietijzeren pan en leg hier de scheermessen in. Laat ze hier enkele minuten in liggen, dan stomen de schelpen vanzelf open. Degenen die dicht blijven gooi je weg, deze zijn niet goed. Herhaal dit proces met alle scheermessen.

8. Ondertussen smelt je de boter langzaam in een steelpan tot deze lichtbruin is geworden. Je hebt dan een Beurré Noisette. Als de boter te heet en dus te donker wordt, wordt deze bitter en dat is qua smaak niet de bedoeling in dit recept.

9. Zeef de olie-venkel substantie. De olie kan je bewaren om nog eens een keer in een sla dressing of ergens anders voor te gebruiken.

10. Nu gaan we de scheermessen stuk voor stuk uit de schelpen halen. Dit doe je door een losse schelp te pakken. Je kijkt waar het vlees overgaat in een donker stukje, zo'n beetje in het midden. Voor het donkere stukje snij je het witte stukje af, dit kan je eten. Let op: in het donkere stukje beginnen de ingewanden, zorg dat je het witte stukje vlees wat je gebruikt hier vrij van hebt. Wanneer je het stukje witvlees nog een te grote hapklare brok vindt, snij je het in de gewenste stukjes.

11. Let op met de schelpen, spoel de mooiste schelpen schoon en gebruik deze als garnering of juist om uit te serveren.

12. leg de stukjes scheermes op een bord, schep de venkel erbij en besprenkel met de beurré noisette, versgemalen peper, zout en wat druppels citroensap naar smaak en garneer met de venkeltakjes. Of, leg 4 schelpen open en bekleed de schelpen met de salade en serveer ze bijvoorbeeld op een rechthoekig bordje of leistenen tegeltjes.

13. Serveer zo snel mogelijk zodat alles nog lauwwarm is.


Welke wijn

Wij hebben bij dit gerecht gekozen voor de Assyrtiko Alepotrypa van Estate Hatzimichalis uit Griekenland. Een heerlijk frisse wijn met een beetje mineralen, wat heel goed samengaat met de smaak van de scheermessen.


Verhaal tijdens het wachten

We zijn fan van schaal- & schelpdieren. Het is ook zo leuk en verrassend om mee te koken. Dit recept had ik als voorgerecht bedacht, maar ja, Corona tijd, we waren met z'n tweeën thuis en tja, je moet toch zo'n hele bundel kopen bij de Sligro. Het werd dus een heel ruim voorgerecht voor ons 2, we hadden het eigenlijk als maaltijdsalade kunnen eten, maar ja, er stond nog een potje als hoofdgerecht in de oven. Afijn, heel leuk en lekker om klaar te maken, maar neem je tijd. Ben je niet zo geduldig (zoals ik) weet dan waar je aan begint, want het zijn wel heel veel schelpen en hele kleine stukjes vlees die je moet snijden. En als je het eenmaal klaargemaakt hebt? Ik ga het nog een keer doen, maar dan voor gezelschap en een mooie presentatie op een paar schelpen.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page