top of page

Salade met gerookte kip, roquefort en noten

Bijgewerkt op: 3 sep. 2020

voor 4 personen


Check je kast en anders moet je shoppenlijst

1 zak van 40 gram rucola of botersla

50 gram pecannoten of walnoten

75 gram roquefort of Saint Agur

150 gram pitloze witte druiven

verse basilicum

4 eetlepels notenolie

2 eetlepels frambozenazijn of citroensap

1 eetlepels vloeibare honing

1 eetlepels water


Bereiden

1. Als de sla nog niet gewassen is, doe dit dan.

2. Hak de noten grof.

3. Verkruimel de roquefort.

4. Snij de gerookte kipfilet in plakken.

5. Halveer de grotere witte druiven.

6. Verdeel de sla over de borden.

7. Garneer de sla met de gehakte noten, verkruimelde roquefort en plakken kipfilet.

8. Verdeel de druiven over de salade.

9. Klop een dressing van de notenolie, frambozen azijn of citroensap, honing en het water.

10. Schep de dressing over de salade.

11. Garneer met een paar blaadjes basilicum. Zoveel als jij leuk en lekker vind.


Tips

  • Serveer met geroosterd grof boerenbrood en zoute boerenboter

  • In plaats van druiven kan je ook 2 Jonagold appelen in plakken snijden en deze bakken in 40 gram boter en in de pan bestrooien met 2 eetlepels fijne suiker en dit nog even laten smelten in de pan. De appel af laten koelen en in plaats van de druiven als garnering gebruiken.

  • Voor degene die geen kaas lust, is de roquefort ook goed weg te laten, salade is dan nog steeds heerlijk!

  • Als je roquefort te sterk van smaak vind, vraag dan bij je kaasboer om een goed alternatief, bijvoorbeeld de Saint Agur, gemaakt van koemelk en daardoor zachter van smaak.

Welke wijn?

De laatste keer dronken wij er een Gewurtztraminer AOC Alsace van Louis Scherb et fils bij. Erg lekker, misschien lastig te verkrijgen dus probeer gewoon een andere willekeurige Gewurtztraminer, kan bijna niet fout gaan. Wil je een wat drogere variant, probeer dan eens een Semeli Feast Moschofilero.


Verhaal tijdens het wachten

Een heerlijk voor- of lunchgerecht! Een salade die ik al heel veel jaar in mijn assortiment heb staan. Alleen, ik kwam er laatst achter, er was nog geen goede foto van gemaakt. Tja, als er geen foto is, mag je ook nog niet op de website.

Dus heb ik het laatst weer eens op het menu gezet. Ik vind zelf roquefort vaak te scherp en leg op mijn salade altijd hele kleine stukjes. Ik kwam bij de Sligro met een kaas adviseur hierover in gesprek en hij adviseerde me een Saint Agur, gemaakt van koemelk, hetgeen over het algemeen zachter van smaak is dan schapenmelk. Ik vond het een goed alternatief en heb grotere stukken kaas op m'n eigen bord gelegd.

Toen kwamen we op welke wijn erbij. Manlief en ik hadden besloten onze laatste fles Gewurtztraminer AOC Alsace van Louis Scherb et fils erbij te openen. Wij vonden dit heerlijk bij de salade. Ook manlief, die echt geen kaas op zijn salade hoeft. Alleen 1 van onze gasten vond de wijn echt te zoet. We hebben gelukkig altijd wel een alternatief klaar en in dit geval werd het de Semeli Feast Moschofilero. Deze werd ook absoluut goedgekeurd.

Het blijft echt een kwestie van smaak en smaak ontwikkeling. Ik weet dat ik zelf 5 jaar geleden ook niet zomaar Gewurtztraminer gekozen zou hebben. Door me meer te verdiepen in spijs/wijn combinatie, ben ik de smaaksensatie meer en meer gaan waarderen. Maar als daar je interesse niet in ligt of je bent gewoon niet zover, drink dan gewoon wat je lekker vindt en laat de perfecte spijs/wijn combinatie gewoon achterwege. Het leven is tenslotte te kort om alleen te eten en drinken wat andere een goede combinatie vinden!



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page