Keuze moment: Lekker eten en hardlopen of niet?
Toen ik mijn vriend leerde kennen gingen we los op lekker eten en drinken. We zagen elkaar alleen in de weekenden en hoe gezellig was het dan om minimaal 1 avond uitgebreid zelf te koken en 1 avond uit eten te gaan, 's middags en 's avonds lekker borrelen en, zeker als de kinderen er waren, gingen we op zondagmiddag uitgebreid borrelen met veel stokbrood en toast en dan 's avonds nog even uitgebreid eten.
Ter zelfbescherming van ons allemaal, kreeg ik al vrij snel een keuze van vriendlief voorgelegd: of iets lekkers bakken voor bij de koffie of uitgebreid borrelen, maar niet beide.
Nu kan je heel veel taarten ook als dessert eten, dus dat viel dan onder uitgebreid koken en daarmee was mijn dilemma qua bakken en keuze opgelost en konden we gewoon door blijven borrelen.
Maar ja, we vonden elkaar nog steeds erg leuk en dat kon je ook aan ons zien, we straalden en werden zwaarder. Op een gegeven moment kreeg ik een nieuwe keuze voorgelegd: of ik ga echt serieus hardlopen of je moet minder lekker gaan koken…...
Weer niet echt een keuze natuurlijk, dus hardlopen ging een plaats in ons leven innemen. Inmiddels sport vriendlief 7 keer per week en heeft hij een aantal marathons gelopen, zelfs afgelopen 5 april een alternatieve Rotterdam marathon langs de huizen van familie.
En ik? Ik ben lekker blijven koken. Alhoewel, ook bij mij lukt niet altijd alles even goed en is niet alles lekker, maar daar hebben we het nu even niet over. En oké, omdat bewegen sowieso goed is ben ik zelf ook maar gaan hardlopen. Niet zo fanatiek, maar ik doe het wel. Twee maal in de week gemiddeld 5 kilometer en verder sportschool en Pilates, vind ik goed te doen en past dus bij mij.
Al dit sporten is niet van heel grote invloed geweest op ons eetpatroon. Onze basis voor eten en drinken ligt in het volgende:
1. Overal waar 'te' voor staat is niet goed.
2. Zo min mogelijk suiker, kijken of er alternatieven voor zijn of minder toevoegen dan receptuur aangeeft. En soms kom je er niet onderuit. Dan is het ook oké, want we houden er in de rest van ons eetpatroon rekening mee.
3. Zoveel mogelijk verse producten, het liefst met het seizoen mee eten.
4. Kritisch gebruik van pakjes en potten. Dit is minder geworden, maar we kunnen niet zonder.
Een van de eerste favoriete gerechten was de Bananen Mascarpone taart
Wat heb je hier voor nodig:
175 gram tarwebiscuits
60 gram roomboter
1 eetlepel keukenstroop
250 gram mascarpone
1,5 deciliter slagroom
50 gram fijne suiker
3 eetlepel citroensap
2 grote stevige bananen
25 gram pure chocolade
25 gram witte chocolade
taartvorm van +/- 20 cm. doorsnee
tip: de chocolade kan je van repen afraspen met rasp, kaasschaaf of dunschiller of je koopt een pak mixed hagelslag, zoals op de foto hierboven gebruikt. Hagelslag is budget technisch wat fijner en snel klaar. Als je de rasp van repen gebruikt ziet de taart er wel meer handmade uit! En, als je van chocolade houdt, heb je gelijk nog een stuk van de reep over voor de dagen dat je echt een beetje troost nodig hebt.
Bereiden:
1. Verkruimel de biscuits en doe ze in een kom. Het snelst gaat dit met een keukenmachine. Heb je deze niet bij de hand? Doe dan de biscuits in een zak, sluit deze en rol/sla met een deegroller of iets zwaars op de zak, verkruimelt ook goed!
2. Smelt de boter (laat deze niet bruin worden, want je gaat geen vlees bakken) en roer hier de stroop doorheen.
3. Meng de biscuits met het boter/stroop mengsel.
4. Doe het biscuit mengsel in een taartvorm en druk het met de bolle kant van een lepel vast.
5. Laat de bodem in de koelkast in +/- 30 minuten opstijven.
6. Roer ondertussen de mascarpone, slagroom en suiker door elkaar.
7. Voeg beetje bij beetje het citroensap toe.
8. Snij de bananen in plakjes en voeg deze ook aan het mascarpone mengsel toe. Beslis voor jezelf of je hele plakjes wel lekker vind eten of dat je liever kleinere stukjes hebt, het wordt jouw taart, dus doe vooral wat je lekker lijkt!
9. Haal de taartbodem uit de koelkast als het half uur ons is en schep het mascarpone mengsel op de taartbodem.
10. Schaaf met een rasp, kaasschaaf of dunschiller krullen van de chocolade. Strooi dit of de hagelslag als je daarvoor kiest, over de taart.
11. Laat de taart minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
tip: als je de taart na het aansnijden te kruimelig vind, maar verder super lekker, pas dan de volgende keer de hoeveelheid boter en stroop aan. Gebruik niet gelijk het dubbele, maar kijk wanneer de bodem voor jou op z'n lekkerst is en noteer dat voor de daaropvolgende keer.
Comments