top of page

Gyoza/Dumplings met kip

voor 5 personen


Check je kast en anders moet je shoppenlijst

150 gram kippendijen

1,5 lente ui

50 gram spitskool

1 teen knoflook

2 centimeter gember

0,5 theelepel sesamolie

0,5 eetlepel sojasaus

0,5 eetlepel mirin (of droge sherry)

witte peper

zout

zonnebloemolie om in te bakken

kommetje water

Voor de dipsaus

1 eetlepel sojasaus

1/4 theelepel sesam olie

1/4 theelepel pittige saus als bijvoorbeeld Shiracha

1 theelepel honing

1/2 theelepel sesamzaadjes


Bereiden

1. Maak de gember en knoflook schoon en rasp deze of hak heel fijn.

2. Snij/hak de kippendijen in kleine stukjes tot het bijna gehakt is. Als je een keukenmachine hebt, kan je het hier ook fijn in snijden.

3. Voeg de gember en de knoflook toe aan de kip.

4. Hak de shiitake en lente ui ook fijn.

5. Snij de spitskool in heel kleine, dunne reepjes.

6. Voeg de shiitake, lente ui en spitskool toe aan de kip en breng op smaak met sesamolie, sojasaus, mirin, zout en witte peper.

7. Je kunt nu even een theelepel van de vulling bakken in wat olie, zo kun je proeven of je de smaak goed vindt of dat er nog iets toegevoegd moet worden.

8. Neem een gyozavel en leg deze in de palm van je hand.

9. Leg in het midden van het vel een theelepel van de vulling.

10. Maak de randen nat met een beetje water.

11. Vouw de gyoza nu dicht door de onderkant op de bovenkant te leggen en goed aan te duwen.

12. Je kan nu een mooi randje maken door plooitjes te vouwen in de rand (kan je ook een dumpling maker voor gebruiken).

13. Verhit wat zonnebloemolie in een wok.

14. Bak de onderkant van de dumplings zachtjes aan.

15. Voeg nu een scheut water aan de olie toe en leg het deksel erop.

16. Nu kunnen de dumplings gaar stomen.

17. Na ongeveer 5 minuten haal je de deksel van de pan en pak je de onderkant van de dumplings nog even krokant.

18. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.

19. De dipsaus maak je door de ingrediënten goed met elkaar te mengen, als je de smaak nog niet optimaal vindt, voeg je nog wat extra toe van hetgeen je denkt te missen.

20. leg de dumplings per persoon op een bordjes, schep de saus naast de dumplings, strooi het sesamzaad over de bordjes uit.


Welke wijn

Op deze heerlijke zaterdag was het eten pikant van smaak, hetgeen vraagt om een wat zoetere wijn als een Gewurtztraminer ter begeleiding. Wij dronken de Alsace Grand Cru van Kanzlerberg, domain Sylvie Spielberg.


Verhaal voor tijdens het wachten

Voordat ik het vergeet: je kan de sesamzaadjes ook zonder te roosteren over de dumplings strooien. Het roosteren heeft als voordeel dat de smaak van het sesamzaad heel nadrukkelijk naar boven komt en is daarmee lekkerder, althans, als je van de smaak van sesam houdt.

Dumplings, een gerechtje op mijn verlanglijst van 'moet ik nog eens maken'. Tot Jill vertelde dat ze dit graag eens keer wil maken en of we dat gezamenlijk konden doen. Zeker wel! Ik ben in! Van alle ingrediënten waren de Gyoza vellen nog het lastigst te verkrijgen. Uiteraard wel bij een Toko, maar die heb ik niet direct in de buurt. En dan is buurt betrekkelijk, maar in Corono tijd, is een Toko echt niet in de buurt. Bij de Sligro kon ik het ook niet vinden, dus wat nu. We hadden geen tijd ingepland om zelf de vellen te maken, dus dat werd hem ook niet. En trouwens, heb je ook bloem voor nodig en dat was in Corona tijd ook een uitdaging om te kopen. Ik weet eigenlijk niet wat moeilijker was: Gyoza vellen of bloem….. Nou ja, we zaten gewoon in een rare tijd. Gelukkig woont Jill midden in de stad, dus op weg naar ons


toe werd een Toko aangedaan. Ook best een uitdaging met de smalle gangetjes in de winkel en dan 1,5 meter afstand houden. Maar goed, het is gelukt.

We hebben voor het maken van de vulling de keukenmachine gebruikt. Best handig om alles goed fijn te krijgen. Er zitten 20 velletjes in het pak en we hebben het pakje gewoon opgemaakt, ondanks dat we met 4 personen waren.


En het resultaat? Meer dan lekker! Echt jammer dat we er maar 5 per persoon hadden, hier had ik er echt nog meer van op gekund!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page