top of page

BBQ'd seafruitbowl

Bijgewerkt op: 3 sep. 2020

voor 4 personen


Check je kast en anders moet je shoppen lijst

1 zakje kokkels

15 centimeter chorizoworst

15 gram platte peterselie

goede olijfolie

2 tenen knoflook

1 citroen

peper

zout


Makkelijke hebbedingetjes


Voorbereiden

1. Meng koud water met veel zout (ca 3% zout = 30 gram per liter)

2. Spoel de scheermessen en kokkels schoon en leg ze in het zoute water. Zet ze ruim een half uur koel weg, zodat ze zichzelf schoonspoelen en je zand in het water vindt.

3. Snij de chorizo in heel kleine stukjes (brunoise).

4. Hak de peterselie fijn.

5. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn.

6. Meng de peterselie en knoflook met de olijfolie. Schenk er net zoveel olijfolie bij als je nodig vindt om een lekkere dressing te bereiken welke je over de geroosterde schelpen kan uitscheppen.

7. Breng de dressing op smaak met zout en peper.


Bereiden

8. Giet het water af van de scheermessen en de kokkels, spoel ze voor de zekerheid nog even na met koud water.

9. Snij de citroen in 8 partjes.

10. Leg een stuk aluminiumfolie of de schaal indirect op een tot medium (190 gr C) gestookte barbecue.

11. Bak hier de chorizoworst een paar minuten op ui, totdat je het aluminium vet ziet worden van de sappen van de worst.

12. Leg dan in gedeelten de scheermessen en kokkels in het vet en laat ze enkele minuten roosteren, tot de schelpen open gaan.

13. Haal de schelpen van de plaat en leg de volgende lading erop.

14. Als alle schelpen gebakken zijn, haal je de chorizo ook van het aluminium af en meng je met de schelpen.

15. Als laatste besprenkel je de schelpen met de dressing. Je hoeft niet alles te gebruiken, want niet iedereen vindt teveel dressing lekker. Zet de rest van de dressing dan ook apart op tafel.

16. Serveer in een grote schaal en leg daar de parten citroen op.


Tip 1: In gedeelten de scheermessen en kokkels op de plaat leggen, betekent dat je een enkele laag schelpen neerlegt. Niet gaan stapelen, want dan worden sommigen schelpen niet gaar en anderen weer te taai omdat ze te lang liggen.

Tip 2: Schelpen die niet open gaan kun je weggooien. Het heeft geen zin ze te laten liggen, als ze niet in ongeveer dezelfde tijd als de andere schelpen opengaan, zijn ze niet goed om te eten.


Welke wijn?

Een echter aanrader is de Cuvée Clémence, een heerlijke frisse witte wijn met zachte mineralen uit de Entre-Deux-Mers van het wijnhuis Cheval Quancard.


Verhaal voor tijdens het wachten

Ik winkel altijd met een boodschappenbriefje, anders kom ik met allerlei dingen terug die we net niet nodig hebben en wat er wel nodig is ben ik gewoon vergeten. Een mens krijgt met winkelen teveel indrukken te verwerken, zeker als het bij om food en wijn gaat. Maar soms weet ik ook nog niet van tevoren wat we gaan eten. Hebben we alleen gezamenlijk bepaald of het vis/schaal- en schelpdieren, vlees of vega wordt. Ik schrijf dan alleen, vis, vlees, groente erbij op en ga naar de winkel. Daar kijk ik wat me toelacht. Kan een lach van een aanbieding zijn, maar ook een lach van 'neem ons, we zijn lekker'.

Er stond een mooi weekend voor de boeg en we wilden iets uit zee op de BBQ. De scheermessen en kokkels lachten me zo toe, dat ik ze niet kon laten liggen. Best spannend, want schelpdieren hadden wij nog nooit op de BBQ klaargemaakt. Het feit dat ik dit recept met jullie deel zegt eigenlijk al genoeg. Superlekker!!!
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page