top of page

Weetjes

Bieslookbloemen = De bloemen van de bieslook zijn nog sterker van smaak dan de sprieten. Heerlijk en mooi als garnering op je gerechten.

B

Blancheren = vloeistof aan de kook brengen en het te blancheren product voor 1 a 2 minuten in het water mee laten koken en daarna direct uit de kokende vloeistof verwijderen. Het geblancheerde product behoudt daarmee een bepaalde knapperigheid.

O

Ontvetten = als je eiwitten gaat kloppen kan het zijn dat deze niet stijf worden (je kan de kom op zijn kop houden en dan valt het er nog niet uit). Als het niet stijf wordt is je materiaal te vet geweest. Om dit te voorkomen kun je het materiaal met een scheut citroensap en zout op  een keukenpapiertje schoonmaken/ontvetten.

P

Paprika = Paprika snij je het gemakkelijkst door eerst de bovenkant met de steel af te snijden. Vervolgens kun je nu de zaadlijsten rondom los snijden uit de paprika en er in 1 keer uithalen. Snij vervolgens het vruchtvlees rondom de steel van de paprika af en je kunt na het afspoelen van de paprika ermee aan de slag.

Peper, vers = Voordat je de peper gaat snijden laat je het eerst een paar keer goed door je handen rollen, zodat het zaad aan de binnenkant loslaat. Snij vervolgens de bovenkant eraf, rol de peper ondersteboven nog even in je handen om zoveel mogelijk peper eruit te krijgen. Snij nu door de helft en haal de paar zaadjes die er nog zitten uit en spoel af. Brede pepers kun je hetzelfde snijden als de paprika.

R

Rijst koken = verhouding rijst water is 1:1,5, dus 1,5 kop water op 1 kop rijst. 1 koffiekopje per persoon. Je brengt de rijst aan de kook, laat 10 minuten op zacht vuur staan en vervolgens nog eens 10 minuten met de deksel op de pan doorstomen.

S

Snufje = een beetje wat je tussen duim en wijsvinger kan houden en meestal wordt dan bedoeld: naar smaak

Sterilisatie van potten en flessen = er zijn 3 manieren:

1. Leg de pot(ten)/fles(sen) in een pan met kokend heet water en breng het water opnieuw aan de kook. Kook het voor 15 minuten, haal de pot(ten)/fles(sen) uit het water en laat drogen op een schone theedoek.

2. Verwarm de oven voor op 160 gr. C, zet de pot(ten)/fles(sen) met de open kant naar boven in de oven en haal ze er na een kwartier uit. De deksels kun je onderdompelen in heet water.

3. Als je een stoomoven hebt, check even of daar een desinfecteerprogramma op zit, dan hoef je er zelf niet over na te denken.

LET WEL: na desinfecteren moet je binnen een uur de pot(ten)/fles(sen) vullen anders kan je weer opnieuw beginnen.

V

Vanille= de stokjes zijn soms moeilijk te verkrijgen en kunnen zeer duur zijn. Dit heeft te maken met een tegenvallende oogst. Het is niet anders. De stokjes zijn goed te vervangen door vanillepasta of vanille extract. 1 vanille stokje = 1 el vanille pasta/extract. Met vanille essence/aroma heeft met de smaak nagebootst, is dus volledig kunstmatig. Kan je gebruiken maar is niet zo lekker. Heb je niets anders in huis dan is 1 vanillestokje gelijk aan 1,5 eetlepel vanille essence/aroma.

bottom of page